top of page

Allt om pälsvård

Teknik & redskap

BÖRJA TIDIGT MED PÄLSVÅRDEN

Så fort ni fått hem er valp är det viktigt att ni börjar vänja den vid pälsvårdshantering och kloklippning. Kamma, borsta och karda den helst varje dag bara för att både den och du ska få in en rutin samt att valpen kommer att känna sig trygg med dig i dessa situationer. 


KLIPP KLORNA REGELBUNDET

Klipp klorna helst 1 gång/ var annan vecka (om hunden går mycket på asfalt slits klorna ner mer än om hunden går mycket på gräsmattor eller i skog och mark). Känner du dig stressad av att klippa alla klorna på en gång, dela upp detta med att klippa 2 klor/dag. Kom bara ihåg vilka du klippt.


TOVÅLDERN

Pälsbytet från valp till vuxen pälsen kan ta olika lång tid från individ till individ. Bytet kan börja redan vid 8-9 månader för ex Bichon Havanais, Malteser, Cutton de Tular eller andra blandningar och långhårsraser. Nedan följer en lista på de olika senarium av pälsbyte.

  • Mycket pälsfällning & kort period

  • Lite pälsfällning & lång period

  • Mycket pälsfällning & lång period

  • Lite pälsfällning & kort period

Det betyder att man aldrig vet hur det blir. Det enda som är säkert är att nu måste man verkligen borsta/karda mycket, minst 1 gång /dag.


TOVORNA FÖRSVINNER INTE, VAD GÖR JAG FÖR FEL?......

Om man bara borstar ytligt på pälsen kommer tovorna få fritt spelrum mot huden och till slut kommer det vara som en lovikkavante. Detta händer också om man inte kardar ut alla tovor eller om man börjar klippa in i pälsen för att få bort lite tovor här och där.
Det kan också bero på fel teknik vid användning av redskapen och/eller inte tillräckligt täta intervaller mellan pälsvårdstillfällena där man verkligen reder ut all päls.


KAN JAG KOMMA TILLRÄTTA MED PÄLSEN?

Vid pälsbytet är det extra viktigt att karda, kamma och borsta pälsen varje eller flera gånger/dag. Se till att ni borstar/kardar ända in till huden. Med rätt teknik och rätt redskap kan man komma tillrätta med pälsen. Ge inte upp det kommer ett slut.


TRIMMA, KLIPPA ELLER RAKA

Innan vi går vidare vill jag först reda ut begreppen trimma vs. klippa. Trimma betyder att man rycker bort täckhår som sitter löst. Detta görs för hand och är en stor konst. Hundar som trimmas är endast strävhårsraser ex strävhårig tax, borderterrier. Klippa gör man med sax eller klippmaskin. Detta är viktigt att hålla isär, speciellt om man har trimraser som man ska lämna in till hundfrisören. En hund som rakas klipps väldigt nära huden, vilket också är bra att veta för att undvika  missförstånd. Man brukar även kalla detta för att skala en hund.


KLIPPMASKIN ELLER TRIMMER

Klippmaskin kan fortfarande kallas för trimmer eller trimmaskin men som inte får förväxlas med "att trimma". Ordet trimmer är ett låneord från engelskan och avser klippningsverktyg.  På engelska skiljer man mellan trimmer och klippmaskin "clipper". Skillnaden mellan dessa är bla hur kort maskinen klipper. Klippmaskin "clipper" används på stora områden och klipper inte intill huden. Trimmer avser användning vid ex detaljklippning som klipper nära huden och sista steget är rakapparat "shavers" som klipper vid huden.

 Ordet trimmer finns i svenskan från år 1909 och då som fackterm för en maskin som hyvlar kanter. Idag har dock fler företag börjat skilja på klippmaskin och trimmer. Trimmer används ofta hos barberare vid ansning av skägg dvs man hyvlar av skägget detta kan nog härröras till ordet rakhyvel. När man då i nästa steg säger "raka" eller på engelska "shave" betyder det att man går nära huden.


KLIPPA ELLER INTE KLIPPA?

Ja det är helt upp till dig. Är man utställningsintresserad bör man tänka på att vissa långhårsraser får man inte klippa om man vill ställa ut dem. Har man inga sådana planer väljer man vad som passar bäst för en själv. Jag skulle ändå rekommendera att försöka hålla den i sin naturliga pälslängd så länge man orkar. Dels för att både du och valpen ska få in en pälsvårdsrutin samt att den får komma ur valpstadiet då de bara har spring och lek i kroppen dessutom kan uppfödarna få information om hur just den kullens pälsar utvecklats. Detta för att uppfödarna ska kunna avgöra hur framtida avelsplaner ska te sig. Man vill ju få fram valpar med bra pälsar till framtida valpköpare, som kan vara du själv igen.


KLIPPA VALPEN FÖRSTA GÅNGEN

Det finns inget som säger att det är bättre eller sämre att klippa sin valp för första gången vid en specifik ålder. Det har att göra med valpens karaktär och hur van den är vid hantering. Man bör tänka på att valpar är känsliga för intryck, de är full av energi och har kanske inte tålamod att stå stilla så länge som det tar vid en klippning.

När det gäller intryck är det viktigt att det blir positiva upplevelser för valpen och att den får tid att vänja in sig vid pälsvården, stå på trimbord, ljud av ex. fönen. Det är också viktigt att den är mentalt mogen för att bli hanterad av främmande människor.
Min erfarenhet som uppfödare har gett mig stor inblick om valpar och dess utveckling. Jag har därför noterat att runt 6 mån har valpen mentalt stabiliserats så mycket att den är redo för extern hantering.

KORT ELLER LÅNG PÄLS

Idag har det blivit långa och ibland hetsig diskussioner om att klippa eller behålla pälsen lång. Viktigt att tänka på:

  • Hur mår hunden

  • Hundens hud

  • Tjock eller tunn päls

  • Lättskött eller svår päls

  • Längden på pälsen

Det är inget fel att klippa och inte heller fel att låta hunden vara långpälsad eller som man säger fullpälsad. Den kanske mår bra av att vara klippt eller så mår den bra av att vara långpälsad. Det man aldrig kommer ifrån är den kontinuerliga pälsvården. Alla pälsar måste skötas oavsett om den är kort eller lång.

FRISYRER OCH OLIKA LÄNGD PÅ PÄLSEN

Man kan låta klippa sin hund i olika frisyrer och välja den längden på pälsen man själv vill ha. Att säga valpklippning kan betyda olika för olika hundfrisörer. Därför är det viktigt för både hundfrisörer och dig att man har kommunicerat rätt. En seriös hundfrisör vill göra ett bra jobb där du som kund blir nöjd med klippningen på din hund.
Be om att få referenser och titta på frisörens tidigare klippningar. 
Jag rekommenderar dock inte att helt raka ner sin hund (om det inte är av medicinska skäl). Pälsen ger ett visst skydd mot kyla, vind, vatten och solens strålar. Tyvärr har malingt melanom hos hundar ökat med  ca 5% under de senaste åren, vilket jag tycker är oroväckande.


VIKTIGT

  • Det är inte skadligt att låta hunden vara fullpälsad

  • Du bestämmer om du vill klippa din hund eller ej

  • En nedrakning av en långhårsras ökar risken för hudcancer om inte huden skyddas.

  • En klippt päls kräver också kontinuerlig pälsvård

När det kommer till valet av frisyr är det bara fantasin som sätter gränser.
Vill du få fram det karaktäristiska i en ras? Runt eller varför inte ett fyrkantigt ansikte? Ska den se gamla och vis ut eller vill du få fram det valpiga, söta och lite busiga ? Toppa pälsen eller klippa den kort? Vill du dölja eller framhäva något hos din hund. Ja, du kan förändra looken komplett.
Med den här kunskapen är det bara att bestämma sig för hur man vill ha sin pälskling klippt. 

1861671c-7ae9-4360-b2b9-f16c17e5b173.jpeg

BRA ATT VETA ...

Friktions zoner

Här ser du friktions zonerna dvs områden där det är extra viktigt att gå igenom vid pälsvården då det är här de värsta tovorna uppkommer.

Kontakt

VIKTIGT

  • Börja tidigt med pälsvården

  • Klipp klorna regelbundet

  • Tovåldern=borsta/karda mycket

  • Borsta/karda ända in till huden

  • Ha tålamod

  • Strävhårsraser= trimma, görs för hand

  • Klippa görs med sax eller klippmaskin

  • Inget fel att klippa

  • Inget fel att behålla pälsen lång

  • Det finns olika frisyrer på hundar

  • Välj pälslängd vid klippning

  • Friktions zoner

bottom of page